Δρ. Μαρία Αλβανού
Εγκληματολόγος-Ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
Copyright: Maria Alvanou on line
Το σαββατοκύριακο αυτό αποδείχθηκε θερμό με έντονες εξελίξεις στο ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας. Το φαινόμενο είχε οξυνθεί ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο και οι αρχές της χώρας, με πρωτοστάτη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχαν δηλώσει αποφασισμένες να πλήξουν καίρια τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Ελληνική Αστυνομία μετά από έρευνες προχώρησε σε συλλήψεις 6 ατόμων που συνδέει με τον «Επαναστατικό Αγώνα», την πλέον επικίνδυνη και δραστήρια- μαζί με τη «Σέχτα»- τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα μας.
Είναι ιδιαίτερα νωρίς να σχολιάσει κανείς ο,τιδηποτε σχετικά με το ουσιαστικό αποτέλεσμα της αστυνομικής επιχείρησης. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η δικαστική έρευνα και διαδικασία που θα αποφανθεί σχετικά με την ενοχή ή όχι των υπόπτων και τη σύνδεση τους με τον «Επαναστατικό Αγώνα», ή άλλον σχηματισμό του αντιεξουσιαστικού χώρου. Υπάρχουν παρ’όλα αυτά κάποια σημεία που επιδέχονται υπογράμμισης και στον παρόντα χρόνο.Από άποψη επικοινωνιακής στρατηγικής, παρουσιάζει ενδιαφέρον η επιλογή της Ελληνικής Αστυνομίας να δημοσιοποιήσει τα ονόματα, τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, καθώς και να ορίσει τηλεφωνικούς αριθμούς κλήσης καλώντας τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες. Είναι σαφής η προσπάθεια να συμμετέχει ο πολίτης ενεργά και συνειδητά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μέχρι τώρα η τρομοκρατία ήταν ένα έγκλημα που (σε σχέση πάντα με άλλα εγκλήματα π.χ. διαρρήξεις) που δεν εκλαμβάνονταν από μεγάλη μερίδα πολιτών να απασχολεί την καθημερινότητα τους.
Με την κίνηση της αυτή η Ελληνική Αστυνομία, ακολουθώντας τα πρότυπα αρχών του εξωτερικού, δραστηριοποιεί τον απλό πολίτη και τον καθιστά αρωγό στην αντιτρομοκρατική-αντεγκληματική εκστρατεία. Βέβαια υπάρχουν ζητήματα που εγείρονται ειδικότερα (και γενικότερα όσον αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο) και αφορούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπως το τεκμήριο αθωότητας και οι τυχόν συνέπειες σε περίπτωση που οι σημερινοί ύποπτοι δεν αποδειχτεί ότι είναι μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα». Υπάρχουν ακόμη και πρακτικά ζητήματα, όπως η τυχόν εισροή όγκου ασχέτων και άχρηστων πληροφοριών από άτομα που θα τηλεφωνούν στις αρχές χωρίς ουσιαστική γνώση και λόγο (από ανωριμότητα, υπερβολικό φόβο κλπ.) και ουσιαστικά δεν θα διευκολύνουν τις έρευνες της αστυνομίας.
Ένα άλλο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι το ακόλουθο. Η τρομοκρατία έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως «πόλεμος εντυπώσεων». Η κίνηση της Ελληνικής Αστυνομίας να δημοσιοποιήσει την επιχειρησιακή της επιτυχία ουσιαστικά έριξε το γάντι. Ενδέχεται τόσο μέλη της οργάνωσης που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί (σε περίπτωση που όντως οι αρχές ακούμπησαν την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας»), όσο και τα πραγματικά μελή της οργάνωσης (εάν τελικά οι συλληφθέντες ανήκουν μεν στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά δεν αποτελούν τον «στρατό» της διαβόητης οργάνωσης), ή ακόμη και άλλες τρομοκρατικές ομάδες να απαντήσουν με νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Μια τέτοια επίθεση δεν θα είναι τίποτα άλλο, παρά προσπάθεια για συσπείρωση του αντιεξουσιαστικού χώρου και αποστολή του μηνύματος ότι δεν έχει νικηθεί. Για τον λόγο αυτόν η επιφυλακή της αστυνομίας θα πρέπει να είναι έντονη τώρα περισσότερο από ποτέ.
Είναι ενθαρρυντικό ότι οι αρχές της χώρας δείχνουν ζήλο και εμφανίζουν οργανωμένη και συντονισμένη δράση για να πατάξουν την τρομοκρατική βία. Η αποφασιστικότητα του κράτους είναι δεδομένη και έκδηλη. Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς, δύσβατος και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε ένα τόσο περίπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν πρόκληση για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία που καλούνται να αντιμετωπίσουν με προσοχή και ψυχραιμία ένα φαινόμενο που απειλεί την ασφάλεια αλλά και την κοινωνική συνοχή.