Του Γιάννη Σουλιώτη
(Αρθρογράφος)
Copyright: www.kathimerini.gr (04/09/2008)
Φτωχές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εμπορίας και εκμετάλλευσης γυναικών και την προστασία των θυμάτων του trafficking όπως καταγράφει νεότερη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες. Για το θέμα, ο διευθυντής του Γραφείου Παρακολούθησης και Αντιμετώπισης της Εμπορίας Ανθρώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Mark P. Lagon είχε τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές συναντήσεις με τους επιτελείς των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και τους επικεφαλής της αρμόδιας υποδιεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. (οι τελευταίοι θα παρακολουθήσουν διήμερο σεμινάριο από Αμερικανούς ειδικούς).
«Δεν θα υπήρχε το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση εάν δεν υπήρχε ζήτηση για αγοραίο έρωτα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Lagon, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της χώρας του για τον περιορισμό του προβλήματος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Lagon απέφυγε να σχολιάσει ένα προς ένα τα συμπεράσματα της έκθεσης, επεσήμανε ωστόσο την υποχρέωση της χώρας να κάνει άμεσα βήματα προόδου στην κατεύθυνση της προστασίας των θυμάτων του trafficking και τη μείωση της ζήτησης για αγοραίο έρωτα.
Με αφορμή, μάλιστα, υποθέσεις που παρατίθενται στην έκθεση, ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε ουσιαστικά την αυστηρή ποινική μεταχείριση των διακινητών και την πάταξη κρουσμάτων διαφθοράς που παρατηρήθηκαν στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων κρατικών φορέων.
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων είναι ανεπαρκής καθώς και ότι οι προσπάθειες των αρχών ασφαλείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης σημείωσαν ύφεση στη διάρκεια του 2007. «Οι συστάσεις που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια μέσω προηγούμενων εκθέσεων για θέματα αναφορικά με τον εντοπισμό και την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των διακινητών παραμένουν ανεφάρμοστες. Η ανεπαρκής προστασία των θυμάτων παραμένει λόγος ανησυχίας».
Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται ότι «καταδικασμένοι διακινητές που αντιμετωπίζουν ποινές μακροχρόνιας κάθειρξης, αποφυλακίζονται με εγγύηση εν αναμονή εκδίκασης της έφεσής τους» καθώς επίσης και ότι «αστυνομικοί δωροδοκούνται ή αποδέχονται σεξουαλικές υπηρεσίες από διακινητές ή παρέχουν προστασία σε καταστήματα που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων».
Ανεπάρκειες εντοπίζονται και στη διαδικασία προστασίας των θυμάτων trafficking. Είναι χαρακτηριστικό ότι τo 2007 μόλις 35 γυναίκες χαρακτηρίστηκαν θύματα trafficking εκ των οποίων 17 εντάχθηκαν στο ειδικό καθεστώς προστασίας που προβλέπεται για τα θύματα «εμπορίας». Οι συντάκτες της έκθεσης, τέλος, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση παρείχε υποστήριξη στις ΜΚΟ, που ασχολούνται με το θέμα, η οποία ωστόσο «λόγω εκλογών και της επακόλουθης αναδιοργάνωσης της νέας κυβέρνησης, ανεστάλη για εννέα μήνες το 2007»...