Mάρκος A. Tέμπλαρ
(Εμπειρογνώμονας επί των Βαλκανίων με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε πληροφορίες στρατηγικής υφής (Master’s of Science in Strategic Intelligence).

Copyright: Marcus A. Templer on line

Στην ομιλία της προς τους Απανταχού Φλωρινιώτες η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών στην εφημερίδα Έθνος της Αθήνας, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη διαφωνία του ονόματος μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν επιδιώκεται νίκη αλλά ουσιαστική διευθέτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ». Η εφημερίδα Έθνος αναφέρει:

Μιλώντας στο Γ’ Παγκόσμιο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «με μετριοπάθεια, αναζητούμε μία λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Όχι όμως και χωρίς περιεχόμενο. Όχι και χωρίς αντίκρισμα. Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής. Πρέπει να δίνει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και στις εθνικιστικές κορώνες στις οποίες συχνά καταφεύγουν οι κυβερνώντες του γειτονικού μας κράτους». «Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να μην στερεί από κανέναν Έλληνα, από τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Κιλκίς ή τη Θεσσαλονίκη το αναφαίρετο δικαίωμά του να θεωρεί τον εαυτό του περήφανο Μακεδόνα και να τιμά τις ρίζες και τη λαμπρή ιστορία του», δήλωσε η Υπουργός. [http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=1512650]

Φοβούμαι ότι η κ. Μπακογιάννη δεν καταλαβαίνει το όλο θέμα του παράγωγου του όρου Μακεδονία, και εννοώ το επίθετο αυτό καθ' εαυτό. Το πρόβλημα του ονόματος των Σκοπίων ίσως σταματήσει μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, αλλά το ζήτημα της χρήσης του επιθέτου Μακεδόνας/Μακεδονικός, κλπ θα ταλαντεύεται για αιώνες, με την Ελλάδα να χάνει το όνομα. Γνωρίζω πως οι Έλληνες πολιτικοί βλέπουν το όλο θέμα από την πολιτική πλευρά. Εντούτοις, έχει τις ρίζες του στη διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων που ούτε το πολιτικό κατεστημένο ούτε ο ακαδημαϊκός κόσμος της Ελλάδος έχουν θίξει. Το πολιτικό κατεστημένο δεν κατανοεί τους Βαλκανικούς λαούς, ενώ ο ελληνικός ακαδημαϊκός κόσμος λόγω πολιτικού συνεταιρισμού με την αριστερή άποψη, εκούσια συγχέει τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό. Η πολιτική αριστερά είχε δείξει την ίδια συμπεριφορά κατά τις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την φιλοφασιστική και φιλοναζιστική πολιτική της, αλλά και κατά τη διάρκεια της κατοχής με τις ανθελληνικές δραστηριότητες οι οποίες πολύ σωστά χαρακτηρίστηκαν από τις αληθινά δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδος, ως προδοσία.

Επιτρέψτε μου να αντιμετωπίσω αυτό το ζήτημα από τη σλαβική άποψη:

Ας υποθέσω ότι ο τόπος γέννησής μου είναι η πόλη Στιπ στην Βόρεια Μακεδονία [ένα από τα προτεινόμενα ονόματα], κοντά στα βουλγαρικά σύνορα. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί τα παράγωγα του όρου Μακεδονία και δεδομένου ότι ξέρω ότι η χώρα μου, η Βόρεια Μακεδονία, πρόκειται να προωθήσει το επίθετο Μακεδόνας, με κάθε πιθανό τρόπο, θα προωθήσω την εθνότητά μου ως Μακεδόνας, που μιλάει τη Μακεδονική γλώσσα, που πηγαίνει στη Μακεδονική εκκλησία, αγοράζοντας προϊόντα από ένα Μακεδονικό κατάστημα. Όταν ο κόσμος με ρωτάει από πού είμαι, θα αποκρίνομαι ότι είμαι Μακεδόνας από την Μακεδονία. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μου θα πετύχει στην παρεμβολή του παράγωγου Μακεδόνας και Μακεδονικός σε πρακτικά του ΟΗΕ και κατά αυτόν τον τρόπο, ο όρος Μακεδόνας και Μακεδονικός θα καθιερωθεί νόμιμα ως εθνικός όρος για όλους τους Μακεδόνες. Οι Έλληνες θα σιωπήσουν επειδή έχουν την τάση να μην ελέγχουν λεπτομέρειες και να μη νοιάζονται για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ούτε να χρησιμοποιούν νομικούς με πείρα στο διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να κατανοήσουν τη βαρύτητα και την ισχύ τέτοιων διατάξεων όπως ακριβώς έκαναν και με την Ενδιάμεσο Συμφωνία . Το 1995, μόνο οι πολιτικοί και ίσως οι διπλωμάτες διάβασαν την Ενδιάμεσο Συμφωνία πριν ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κάρολος Παπούλιας την υπογράψει. Κανένας νομικός με πείρα στο διεθνές δίκαιο δεν θα δεχόταν μια συμφωνία που δίνει μόνο οφέλη στη Μακεδονία και υποχρεώσεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα στην Ελλάδα.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών που απασχολεί πλήρως νομικούς με πείρα στο διεθνές δίκαιο έστησε έξοχη παγίδα στην Ελλάδα η οποία οργανώθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του «Φιλέλληνα», Μπιλ Κλίντον τον οποίο η Ελληνική Διασπορά ενίσχυσε να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα να βλέπω τον λαό της Ελληνικής Μακεδονίας ο οποίος δεν είναι σε θέση να καθιερώσει τίποτα Μακεδονικό διότι τα παράγώγα του θα είναι ελληνικά και όχι μακεδονικά. Οι ιστοχώροι του είναι ελληνικοί, τα προϊόντα του είναι ελληνικά, η γλώσσα του είναι Ελληνική, η εκκλησία του είναι Ελληνική, κ.λ.π. Ο EOT δεν διαφημίζει σχεδόν ποτέ τη Μακεδονία του και εάν κάποτε το κάνει, την διαφημίζει όχι ως Μακεδονία, αλλά ως Βόρεια Ελλάδα Ο ελληνικός τύπος αναφέρει τις πόλεις Σόλουν, Βόντεν, Λέριν, Σόροβιτς, Μπάνιτσα, Κόστουρ, Γκέρμαν, Βίγλα, Νεβολιάνι, κ.λπ. ως πόλεις οι οποίες βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και όχι στη Μακεδονία και ούτω καθεξής.

Εάν οι Έλληνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα λένε ότι προέρχονται από τη Μακεδονία, ο κόσμος θα νομίζει ότι προέρχονται από τη χώρα μου, δεδομένου ότι έχουμε καθιερώσει ήδη τη Μακεδονία μας ως ανεξάρτητη χώρα. Ο Πρόεδρος του «Παγκόσμιου Μακεδονικού Συνεδρίου» Todor Petrov, πολύ σωστά έστειλε επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, λέγοντάς του «μην ξεχνάτε τη μητρική γλώσσα σας, τη Μακεδονική γλώσσα. Μην ξεχνάτε ότι θηλαστήκατε από μια Μακεδόνισα μητέρα από την Σόλουν. Μην ξεχνάτε ότι η ραχοκοκαλιά της Ελλάδος είναι η Μακεδονία, ότι αυτοί που διαίρεσαν την Μακεδονία είναι μακριά, ενώ εμείς πρέπει να ζήσουμε μαζί επειδή είμαστε αδελφοί και ορθόδοξοι». Είναι ο κ. Πετρόφ τρελός; Καθόλου. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι Μακεδόνας και ο κ. Πετρόφ απλώς κατέδειξε ότι αφού ο κ. Καραμανλής είναι Μακεδόνας τότε είναι δικός μας άνθρωπος. Με άλλα λόγια, αν ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να θεωρηθεί δικός μας άνθρωπος, τότε να μην λεει στο μέλλον ότι είναι Μακεδόνας. [http://macedoniaonline.eu/content/view/2399/45/]

Ερχόμενος πίσω στον πραγματικό τόπο γέννησής μου, τη Θεσσαλονίκη, λεω ότι για όσο χρονικό διάστημα ο ακαδημαϊκός κόσμος, ο τύπος, οι πολιτικοί, οι ιστοχώροι, κ.λπ. της Ελλάδος δεν θέτουν το ερώτημα στους Σλάβους με ποιο τρόπο οι Σλάβοι μετατράπηκαν σε Μακεδόνες, απαιτώντας επιστημονικά επιχειρήματα βασισμένα σε αναμφισβήτητες πηγές του συγκεκριμένου χρόνου μετατροπής τους, τα Σκόπια θα συνεχίζουν να μονοπωλούν τον όρο, ασχέτως εάν υπάρχει η δεν υπάρχει συμφωνία. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει το ηνία στις διαπραγματεύσεις αντί να αφήνεται στις αποφάσεις των Αμερικανών και των Σκοπίων.

Από την αρχή, οι Σλάβοι έχουν θέσει τους Έλληνες σε αμυντική στάση με επιχειρήματα που ήταν αυστηρά θέμα συζήτησης, μην έχοντας οποιαδήποτε ιστορική αξία και χωρίς προσφορά ενός επιστημονικού επιχειρήματος, έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως ως Μακεδόνες. Εάν οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν εθνικά Έλληνες ή όχι δεν έχει καμία σημασία. Είναι απλώς θέμα επιστημονικής συζήτησης. Το γεγονός είναι ότι μιλούσαν μια ελληνική διάλεκτο, είχαν Ελληνικό πολιτισμό και ήταν μέρος του ελληνικού κόσμου. Επίσης, το γεγονός πως ένας Μακεδόνας βασιλιάς καθιέρωσε την κοινή Ελληνική γλώσσα είναι αρκετό να αποδείξει στον κόσμο ότι ήταν Έλληνας. Είχε απόλυτη δύναμη να επιβάλει οποιαδήποτε γλώσσα ήθελε, χωρίς οποιαδήποτε αντίρρηση. Ήταν απόλυτος μονάρχης! Οι Aθηναίοι κατά τον Ηρόδοτο π.χ. ήταν Πελασγοί και το ίδιο πράγμα ισχύει και για άλλες φυλές της ελληνικής χερσονήσου, αλλά κανείς δεν απασχολείται με αυτό το θέμα. Γιατί; Κανείς δεν ενδιαφέρεται διότι τίποτε δεν πρόκειται ιστορικώς να αλλάξει.

Στο ζήτημα της Μακεδονίας, οι Έλληνες έπεσαν σε παγίδα. Αντί της απόρριψης των σλαβικών επιχειρημάτων ως τετριμμένα και αντί να επιτεθούν ομόφωνα (κυβέρνηση, διασπορά, ακαδημαϊκοί, ιστοχώροι, τύπος, κ.λπ.) εναντίον της «μακεδονικής» καταγωγής των Σλάβων απαιτώντας επιστημονικά επιχειρήματα για τη σλαβική μεταστοιχείωση σε «Μακεδόνες», οι Έλληνες άρχισαν να αμύνονται και να υπερασπίζονται αυτό που ήταν ήδη δικό τους. Και ενώ οι Έλληνες άφησαν το πεδίο μάχης, την προπαγάνδα, στα σλαβικά χέρια οι Σλάβοι υπομονετικά προγραμμάτισαν, άριστα οργάνωσαν, και έξοχα εξετέλεσαν το στρατηγικό τους στόχο, δηλαδή την ιδιοποίηση της «Μακεδονικής» ταυτότητας, γλώσσας, κληρονομιάς, πολιτισμού, κ.λπ. Εάν το επιχείρημα είναι ότι οι Σλάβοι πρέπει να αποκαλεστούν Μακεδόνες επειδή κατοικούν στη γεωγραφική Μακεδονία, το ίδιο επιχείρημα ισχύει για οποιονδήποτε κάτοικο της γεωγραφικής Μακεδονίας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα παράγωγα του όρου Μακεδονία. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε το γεγονός ότι όποιος ζει στη Μακεδονία είναι Μακεδόνας κάτι που οι πρόγονοι των ιδίων των Σλάβων πολύ σωστά δήλωσαν στο μανιφέστο του Κρούσεβου το 1903, θέτοντας τούς ίδιους όρους που η ελληνική πλευρά σήμερα επικαλείται ότι όσοι βρίσκονται στην Μακεδονία είναι Μακεδόνες, «ανεξάρτητα από την πίστη, την υπηκοότητα, το φύλο ή την πεποίθηση». [http://www.culture.in.mk/story.asp?id=7622].

Από τα πρόσωπα που ζουν στη γεωγραφική Μακεδονία πρέπει να απαιτηθεί χαρακτηριστικό όνομα εθνικής προέλευσής τους (Βούλγαροι Μακεδόνες, Αλβανοί Μακεδόνες, Αθίγκανοι Μακεδόνες, Έλληνες Μακεδόνες, κ.λπ.). Η τελική λύση πρέπει να συμπεριλάβει την εθνική προέλευση των Σλάβων, και μάλιστα ρητά που πρέπει να είναι μία λεξη, στην πρωτότυπη μορφή της αμετάφραστη σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, δηλ. Slavomakedonci (ενικός Slavomakedonec, Slavomakedonka) ομιλία Slavomakedonski [jezik = γλώσσα]. Είμαι ένας από τους πρώτους που γνωρίζω την αντίσταση των Σκοπίων σε μια τέτοια λύση, αλλά αυτή είναι η ώρα της αλήθειας για την ελληνική διπλωματία. Αυτό είναι το σημείο δοκιμής για την κ. Μπακογιάννη χωρίς παιδαριώδεις δικαιολογίες. Όπως λεει ο ελληνικός λαός «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!»

Η κ. Μπακογιάννη πολύ σωστά λέγει όταν δηλώνει ότι «δεν επιδιώκεται νίκη αλλά ουσιαστική διευθέτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ». Εγώ όμως θα το άλλαζα λιγάκι και θα έλεγα: «δεν επιδιώκεται πια νίκη αλλά ουσιαστική διευθέτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ». Είναι πολύ γνωστό το γεγονός ότι κ. Μπακογιάννη ονειρεύεται μια ημέρα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδος. Δεν είναι τίποτα κακό να έχει κανείς τέτοιο όνειρο. Εντούτοις θέλω να δω σε ποιόν θα ρίξουν το σφάλμα και η ίδια κ. Μπακογιάννη και οι ανίδεοι σύμβουλοί της όταν έλθει ο καιρός να γίνει πρωθυπουργός με το θέμα του επιθέτου Μακεδόνας και Μακεδονικός να αιωρείται πάνω από το κεφάλι της ως Δαμόκλειος σπάθη. Ό,τι σπέρνεις, αυτό θερίζεις. Ο κ. Παπούλιας προσωπικά γνωρίζει τι σημαίνει το ρητό αυτό.

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.